Waarom al die signalen?

Dat is voor ons de bril van waaruit we kijken.


Gevoelens willen gevoeld worden. Als je die wegstopt omdat het ongemakkelijk voelt of omdat je hebt geleerd dat je die niet mag tonen vinden die gevoelens wel een andere weg naar buiten. Zo ontstaat signaalgedrag.

Hier leggen we net daarom niet zomaar een plakkertje op de wonden. We kijken ernaar tot we weten wat signalen willen vertellen. Zodat de onderliggende pijn kan krijgen wat ze nodig heeft.

Onverwerkte levenservaringen kunnen zich uiten in verschillende signalen.

Als volwassene kan je individueel of als koppel terecht bij:


  • emotionele groei en persoonlijke ontwikkeling
  • omgaan met stress en overbelasting: overprikkeling, negatief denken, psychosomatische klachten, piekeren, prikkelbaarheid, onrust, overactivatie, balans vinden in thuis- en werksituatie, verlies van energie, emotieregulatie, onvoldoende zelfzorg
  • emotionele problemen: grenzen aangeven, onzekerheid, verlies van zelfwaarde, depressiviteit, leven vanuit patronen 
  • rouwbegeleiding (waaronder o.a. ook jong ouderverlies, stervensbegeleiding, rouw bij zwangerschapsverlies)
  • traumaverwerking, begeleiding bij verlies en ingrijpende levenservaringen
  • signaalgedrag bij onderliggende pijn: slaapproblemen, angst- en paniekaanvallen, psychosomatische klachten, middelenafhankelijkheid
  • begeleiding bij gezins- en opvoedingsvragen, coaching in afgestemd opvoeden
  • relationele problemen (waaronder o.a. elkaar als koppel terugvinden, scheiding, omgaan met narcisme, begeleiding bij een leeg nest)


Een goede samenwerking start bij de eerste ontmoeting. Nadat jij jouw aanmelding hebt doorgestuurd, legt coördinator Nancy jouw vraag voor in ons team en beslissen we samen wie jouw begeleiding opneemt. Die collega contacteert jou binnen de week.


Voelen jullie beiden de klik? Dan plannen jullie samen een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek nemen we de tijd om elkaar te leren kennen. Wij stellen gerichte vragen rond jouw hulpvraag, jij kan al jouw vragen over ons en onze werkwijze op ons afvuren.


Na dit kennismakingsgesprek beslis je of we samen verder gaan. Het is belangrijk dat je jou vrij en veilig voelt om samen verder op weg te gaan. Niets is daarbij verplichtend. Dat is het hier nooit. Jij blijft de kar trekken.

In drukke periodes kan het zo zijn dat wij een korte wachtlijst hebben. Hiervan verwittigen we jou zo snel als mogelijk. Indien nodig, zoeken we samen met jou naar een plek waar je sneller terecht kan.


Mochten wij toch niet de juiste expertise in huis hebben om met jouw vraag aan de slag te gaan, dan verwijzen we jou gericht door naar collega's in ons netwerk waar we al jarenlang mee samenwerken.


Wil je graag langskomen? Heel welkom.

Woorden ontdekken bij emotionele pijn is een intense en persoonlijke ervaring. Niet elke methode, werkwijze of interventie voelt voor elke cliënt geschikt of vertrouwd. We vertrekken steeds vanuit de visie van de cliënt, vanuit respect voor zijn of haar achtergrond, leefwereld en visie.


Dat is een mond vol om te zeggen dat we er vanuit gaan dat iedere persoon een unieke benadering nodig heeft. En dat we daarvoor met heel veel liefde alle registers open trekken: een gesprek in onze huiselijke plek kan worden aangevuld met tekenen, boetseren, samen wandelen, drama, verhalen,  spel, rituelen, lichaamswerk, metaforen en symbolen, enzovoort.


De verschillende therapievormen die we aanbieden ontdek je hieronder.ROUW & VERLIES

Rouw en verlies zijn intense en persoonlijke ervaringen. Belangrijk is dat de pijn die we voelen bij rouw en verlies er mag zijn. Wat je voelt en misschien al jaren opkropte mag je hier benoemen, in beweging brengen, naar buiten brengen, mag je laten zijn, een plek geven of constructief veruiterlijken. In rouwtherapie werken we verliesgericht (je bent bezig met het verlies, haalt herinneringen op, je richt een hoekje in met een foto, je laat het verdriet toe met alle gevoelens die erbij horen, …) én herstelgericht (je gaat je leven opnieuw herinrichten na het verlies, je leert nieuwe vaardigheden aan, zoekt afleiding, probeert nieuwe rollen uit, je gaat op zoek naar wie je bent, …). Hier mag je op eigen tempo ontdekken hoe je beide kan gebruiken om je te bewegen doorheen het verlies.


In onze praktijk is ook nauwe palliatieve ondersteuning mogelijk.

BEELDENDE THERAPIE

Bij beeldende therapie ga je eerder dan praten vooral ervaren. Je maakt contact met wat binnenin leeft en naar buiten wil. Je gebruikt daarbij verschillende media zoals bijvoorbeeld tekenen, schilderen, kleien, collages, schrijfoefeningen, visualisaties, gedichten, verhalen, sprookjes, metaforen, rituelen en symbolen. Je hoeft absoluut geen voorkennis laat staan talent te hebben. Wat komt, is oké. De therapeut stapt mee in het proces van uitdrukken, betekenisverlening en inzicht over wat het beeld verhult of onthult.

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

Cognitieve gedragstherapie is een denkkader dat gebruikt wordt om jouw hulpvraag of klacht accuraat te analyseren en te behandelen. Op een eerder gestructureerde en schematische manier inventariseren we de klachten en de factoren die deze klachten beïnvloeden. We kijken of er een logische samenhang valt te ontdekken tussen de relevante factoren en hoe we dit kunnen verhelpen. Het cognitief gedragstherapeutisch denkkader leert ons gedachten, gevoelens en gedrag elkaar continu beïnvloeden.

In lichaamsgerichte therapie gaan we aan de slag met een brede waaier lichaamsgerichte technieken en oefeningen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lichaamsgerichte oefeningen zorgen ervoor dat inzichten uit gesprekstherapie geïntegreerd worden in je lichaam. We werken via focussen, beweging, ontspanninsoefeningen, visualisatie, regulatie, holistic pulsing en emotioneel lichaamswerk. Wat diep in ons, soms onbewust, vastzit en tot allerlei klachten leidt kan zo bovendien verkend en veruiterlijkt worden. 

Acceptance and Commitment Therapy is een therapievorm die niet zozeer gericht is op het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht en psychologische flexibiliteit.


ACT is erkend als evidence based therapy voor depressieve stoornis,  verschillende angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn.  Tevens is ACT effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn van een cliënt; er hoeft dus geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapievorm.


Voor ieder kind dat geboren wordt, delen de ouders een droom. In de tederheid van die droom ligt ook een open weg met onzekerheden, vragen en mogelijkheden tot (eigen) groei verscholen. Onze gezinscoaching is vrij van etiketten plakken of one-size-fits-all oplossingen bij opvoeding. We ondersteunen je bij de zoektocht in je ouderschap. De focus is de band met je kind en het persoonlijke groeiproces van jou en jouw kind(eren) doorheen het ouderschap. Op die manier kan je gaan ontdekken dat ouderschap zoveel meer is dan alleen kinderen grootbrengen. Door kortdurend mee te nesten rondom jouw nest geven we (vroege) ontwikkeling alle kansen.


LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

OUDERCOACHING       

ACT

RELATIETHERAPIE

Als je samen besluit aan je relatie te werken, maar het idee hebt dat je dit nog niet op eigen kracht kan, ben je heel welkom. Relatietherapie betekent dat je met twee aan het werk wordt gezet onder de warme begeleiding van een therapeut.


De therapeut biedt geen pasklare oplossingen aan, maar geeft jullie de kans om in de veilige omgeving van de therapieruimte weer tot een opbouwende communicatie te komen.


Hoewel er tijdens relatietherapie ook individueel kan worden gewerkt, ligt de klemtoon op jullie als koppel. Samen onderzoeken we de disbalans en gaan we op zoek naar een nieuw evenwicht.STRESSCOACHING

Stresscoaching kan zuurstof brengen wanneer je te veel ballen in de lucht moet houden en daardoor op het werk of thuis niet kan zijn wie je zou willen zijn. 


Staat stress op het werk in de weg van wie je bent thuis of bij wie je graag ziet?

Blijft er na een lange werkdag geen energie meer over voor jezelf, je gezin of je partner? Signaleert je lichaam dat je op de rem moet gaan staan?


In onze praktijk specialiseerden twee collega's zich daarnaast ook in burn-outbegeleiding bij overmatige stress en/of na trauma.


Voel je welkom.
GEZINSTHERAPIE

Wanneer onderlinge spanningen, trauma of opvoedings- en ontwikkelingsproblemen het gezin uit balans brengen ben je welkom in gezinstherapie. Bij gezinstherapie komen meestal alle gezinsleden op gesprek. Samen met de therapeut worden zij zich bewust van onderlinge reacties op elkaar, van hun eigen patronen en pijn en leren zij begrijpen welke invloed ze op elkaar hebben. Samen wordt gezocht naar een andere visie op het probleem, een visie van waaruit terug geborgenheid, warmte en communicatie kan groeien.

Groepspraktijk De Bolderkar
Nederholbeekstraat 35

9680 MaarkedalMaandag – vrijdag
8:00 – 21:00

Zaterdag
8:00 – 15:00

Copyright © Alle rechten voorbehouden