Waarom al die signalen?
Dat is voor ons de bril van waaruit we kijken.
Gevoelens willen gevoeld worden. Wanneer je ze wegstopt – omdat ze ongemakkelijk zijn of omdat je hebt geleerd dat ze er niet mogen zijn – vinden ze een andere weg naar buiten. Zo ontstaat signaalgedrag.
Kinderen en jongeren tonen met hun gedrag wat ze nog niet in woorden kunnen vatten. Het is hun manier om te zeggen dat iets niet oké aanvoelt, dat iets pijn doet. En zolang de woorden ontbreken, ontbreekt ook de oplossing.
Daarom plakken we hier geen snelle pleisters op wonden. We zoeken niet naar een quick-fix voor gedrag. We kijken, luisteren en voelen mee, tot we begrijpen wat het kind écht probeert te zeggen. Pas dan krijgt de onderliggende pijn de ruimte en zorg die ze nodig heeft.
Kinderen en jongeren kunnen individueel of samen met hun gezin terecht bij:
Bij crisisvragen verwijzen we naar de bestaande crisishulpverlening via het geestelijk gezondheidszorgnetwerk voor kinderen en jongeren (RADAR Crisis) of het crisisteam -18 van het CAW.
Bij een hoog-conflictueuze scheidingssituatie waarbij er geen consensus is omtrent een zorgvraag voor het kind of waarbij de huidige relatie tussen de ouders het kind in een loyaliteitsconflict brengt, moeten eerst andere wegen bewandeld worden en verwijzen we gericht door. Ook bij vragen rond agressie, verslavingsgedrag of bij vragen met gerechtelijke insteek (in het kader van echtscheiding, plegen van feiten, problematische opvoedingssituatie, ...) verwijzen we gericht door.
Een goede samenwerking start bij de eerste ontmoeting.
Na jouw aanmelding bekijkt onze coördinator Nancy jouw vraag en overlegt ze met het team wie jou het beste kan begeleiden. Die collega neemt binnen de week contact met jou op.
De klik is belangrijk.
Voelen jullie beiden de klik? Dan plannen jullie samen een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek nemen we de tijd om jouw hulpvraag te verkennen. Wij stellen gerichte vragen en geven jou de ruimte voor jouw verhaal, jij krijgt alle ruimte om vragen te stellen over onze werkwijze.
Na dit kennismakingsgesprek beslis jij of we samen verder gaan. Het is belangrijk dat je jou vrij en veilig voelt om samen verder op weg te gaan. Niets is daarbij verplichtend. Dat is het hier nooit. Jij blijft de kar trekken.
Voor kinderen en jongeren
Soms plannen we eerst een verkennende fase in. We vinden het belangrijk om ook met je kind te kijken wat zijn of haar hulpvraag is en of de klik er voor hen ook is. Daarna volgt een adviesgesprek waarin we de eerste bevindingen delen en samen een therapieplan of doel afspreken. Dit gesprek vormt het startpunt van de verdere begeleiding.
Wachttijden en doorverwijzing
In drukke periodes kan er een korte wachtlijst zijn. We brengen je hiervan zo snel mogelijk op de hoogte en zoeken samen naar een oplossing als je sneller hulp nodig hebt.
Blijkt dat jouw vraag buiten onze expertise valt? Dan verwijzen we je gericht door naar collega’s binnen ons netwerk met wie we al jarenlang samenwerken.
Wil je graag langskomen? Je bent van harte welkom.
Niet elke methode of interventie voelt voor iedereen passend of vertrouwd. Daarom vertrekken we altijd vanuit jouw visie, met respect voor jouw achtergrond, leefwereld en behoeften. Met liefde en zorg zetten we daarvoor alle mogelijke middelen in. Een gesprek in onze huiselijke praktijk kan worden aangevuld met tekenen, boetseren, wandelen, verhalen, spel, rituelen, lichaamswerk, metaforen en symbolen. Wat voor jou werkt, staat centraal.
Ontdek hieronder de verschillende therapievormen die we aanbieden.
Cognitieve gedragstherapie en ACT (acceptance and commitment therapy) helpen kinderen en jongeren om anders naar hun gedachten en gevoelens te kijken. In plaats van te vechten tegen lastige emoties, leren ze ermee om te gaan en zich te richten op wat écht belangrijk is.
Soms zijn woorden niet genoeg om gevoelens te uiten. Creatieve therapie helpt kinderen en jongeren om hun binnenwereld zichtbaar te maken via verschillende expressievormen zoals tekenen, schilderen, collages maken, kleien, schrijfoefeningen, visualisaties, verhalen, sprookjes, rituelen en symbolen. Door creatief bezig te zijn, kunnen ze emoties verwerken en zichzelf beter begrijpen.
Voor kinderen is spelen een natuurlijke manier om de wereld om hen heen te begrijpen en te verwerken. In speltherapie krijgt een kind een veilige ruimte om ervaringen, gevoelens en behoeften te verkennen in die taal. Door te spelen kan het nieuwe manieren ontdekken om met moeilijke situaties om te gaan.
Hoogbegaafde kinderen denken en voelen vaak anders dan leeftijdsgenoten. We helpen hen om hun talenten te benutten, uitdagingen aan te gaan en sociale of emotionele moeilijkheden te overwinnen. Ook hier is ons vertrekpunt dat we hen en hun ouders actief ondersteunen in het leren begrijpen van wat hoogbegaafdheid voor hen betekent.
In lichaamsgerichte therapie gaan we aan de slag met een brede waaier lichaamsgerichte technieken en oefeningen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lichaamsgerichte oefeningen zorgen ervoor dat inzichten uit gesprekstherapie geïntegreerd worden in je lichaam. We werken via focussen, beweging, ontspanninsoefeningen, visualisatie, regulatie, holistic pulsing en emotioneel lichaamswerk. Wat diep in ons, soms onbewust, vastzit en tot allerlei klachten leidt kan zo bovendien verkend en veruiterlijkt worden.
Hooggevoelige kinderen en jongeren ervaren de wereld intenser. Ze nemen meer prikkels op, verwerken die diepgaander en raken sneller overweldigd. In onze HSP-coaching helpen we hen hun prikkelverwerking en binnenwereld beter begrijpen. We reiken hen een taal aan om zichzelf en de wereld te kunnen bevatten, maar ook praktische handvatten, zoals ontspanningstechnieken, zelfregulatieoefeningen en strategieën voor school en sociale situaties. Zo ontdekken ze hoe ze zichzelf kunnen leren beschermen tegen overprikkeling, maar ook hoe ze hun goedgevoeligheid als kracht kunnen inzetten.
Kinderen en jongeren met autisme hebben soms nood aan extra begeleiding om de wereld om hen heen beter te begrijpen en ermee om te gaan. We helpen hen met sociale vaardigheden, emotieherkenning en zelfregulatie. Ons vertrekpunt is dat we hen en hun ouders actief ondersteunen in het leren begrijpen van wat autisme voor hen betekent.
Ieder kind en elke jongere rouwt op een eigen manier. Wat je voelt – of misschien al jaren opkropt – mag er zijn. In rouwbegeleiding helpen we om die gevoelens te benoemen en in beweging te brengen zodat het verlies niet allesoverheersend blijft, maar deel wordt van het verdere leven. Op jouw eigen tempo ontdek je hoe beide bewegingen – vasthouden en verdergaan – naast elkaar kunnen bestaan.
Soms zitten gevoelens diep vanbinnen vast en is het moeilijk om ze onder woorden te brengen. Bokstherapie helpt kinderen en jongeren om op een veilige, gecontroleerde manier spanning, stress of frustratie los te laten. Via boksoefeningen werken we aan zelfvertrouwen, grenzen stellen en emotieregulatie. We combineren beweging met gesprek en reflectie, zodat kinderen niet alleen fysiek krachtiger worden, maar ook leren omgaan met hun emoties. Zo ontdekken ze hoe ze steviger in hun schoenen kunnen staan, zowel in zichzelf als in contact met anderen.