Glunderen. Blunderen. Groeien.


Drie woorden die zoveel vertellen over hoe we jou willen ontvangen. Hier mag je de tijd nemen om stil te staan bij jezelf, bij wat je voelt, bij wat je denkt, bij wat je wil of net niet langer wil. Hier mag je zijn, met al je glunderen én blunderen.


Wij houden niet van protocollen of een klinische setting. Wat we wél belangrijk vinden, is huiselijkheid en warmte, écht contact en oprechte verbinding. Je wordt hier ontvangen door therapeuten die, net als jij, gewoon mens zijn – en daardoor niet alleen met hun hoofd, maar vooral met hun hart werken.


We vullen niet voor jou in wat je nodig hebt. Net zoals in het gedicht hieronder bedenken we geen begin, midden of einde voor jouw verhaal. Dat bepaal jij.


Wat we wél geloven, is dat veel klachten en gedragspatronen ontstaan vanuit een nog niet vertelde pijn. We plakken liever geen pleister op een wonde die nog niet is schoongemaakt. In plaats daarvan helpen we je luisteren naar wat die pijn te vertellen heeft. Door er ruimte voor te maken, verbinden we het onbewuste met het bewuste.


Waarom doe je wat je doet? Waar komen die klachten vandaan? Signaalgedrag is geen toeval – het wijst je de weg naar wat je écht nodig hebt. Als je het in veiligheid durft te onderzoeken, kunnen er nieuwe inzichten en mogelijkheden ontstaan.

Soms raakt de kennis over wie je écht bent of wat geluk voor jou betekent ondergesneeuwd. Door verlies, door trauma, of simpelweg omdat je nooit de ruimte hebt gekend om te mogen zijn wie je bent.


Verlies kan op zoveel manieren je leven binnensluipen. Het kan gaan om het overlijden van een dierbare, een slepend ziekteproces, een verandering van school of thuis, een verbroken vriendschap of relatie. Maar ook het verlies van veiligheid, erbij horen, een zorgeloze kindertijd, een onvoorwaardelijke hechting, een toekomstbeeld of een droom die niet uitkwam. Soms is verlies minder tastbaar: je voelt je de weg kwijt in je gezin, in de maatschappij of in jezelf. Stress neemt de overhand, en voor je het weet leef je op automatische piloot.


Onverwerkt verlies hoopt zich op en laat zich zien, vaak zonder dat we het doorhebben. In ons lichaam, in ons denken, in wat we doen – of juist niet meer doen. Het kan zich uiten in chronische pijn, slaapproblemen, piekergedachten, concentratiemoeilijkheden, woede-uitbarstingen of teruggetrokken zijn. Bij kinderen vertaalt het zich soms in slechtere schoolprestaties of onverklaarbaar gedrag. Verlies kan je levensenergie wegnemen, je vervreemden van jezelf en je meesleuren in gedragspatronen die niet de jouwe zijn. Alsof het je iemand anders maakt.


Onder al die klachten ligt vaak een niet vertelde pijn. In een warme en veilige therapeutische relatie leer je die pijn te benoemen en er op een nieuwe manier naar te kijken. Zo wordt de afstand tussen wie het verlies van jou maakte en wie je wilt zijn, overbrugbaar. Naast het verlies ontstaat zo ook de start van een nieuw verhaal – een verhaal waarin je opnieuw het stuur van je leven in handen neemt.

Dat is voor ons de essentie: groeien van gewoontegedrag naar authenticiteit en doorvoelde kracht.


Denk nooit voor anderen.

Vul hun stilte niet in.

Geef het verhaal geen eigen eind,
midden of begin.

Bedenk je nog eens goed
voordat jij hun perspectief verzint

dat je nooit echt weet
wat een ander denkt of vindt


geschreven door Jip.

Groepspraktijk De Bolderkar
Nederholbeekstraat 35

9680 Maarkedal



Maandag – vrijdag
8:00 – 21:00

Zaterdag
8:00 – 15:00

Copyright © Alle rechten voorbehouden